Naše NAJ aktivity na tvorenie!




Naše NAJ aktivity na tvorenie!

Keď sa zamyslím, asi najradšej a najčastejšie maľujeme s vodovými farbami, skúšame, kombinujeme rôzne techniky, ale aj samotné miešanie farieb s vodou je fascinujúce a stále nás drží!

Niekto raz povedal: "Kreativita ovplyvňuje kreativitu.“ S touto múdrou myšlienkou sa plne stotožňujem a som presvedčená, že ak človek čokoľvek robí, už počas tvorby prichádzajú najskôr možno iba predstavy, neskôr konkrétne nápady, ako by sa dalo niečo zmeniť, vylepšiť a dotvoriť. Človek chce skúšať rôzne techniky, používať rozmanité materiály. Prirodzene začne žiť tvorbou!

Myslím si, že tvorba s detičkami je príjemne jednoduchá, že im v prvom roku stačí dať ceruzku, farebné pastelky, neskôr prstové farby, štetec, papier, straé noviny. Všetko sa začne skúšaním a "čarbaničkami". Podporujte ich v tom, pridajte sa, môžete si čítať, aj krásne farebné knižky sú inšpiráciou. Takto sa deti ľahšie naučia rozoznávať farby alebo môžete skúšať "kúzla" miešaním farieb. U nás mnohokrát počúvame rozprávky a zároveň tvoríme.
Je fajn doma vyčarovať aj kreatívny kútik, aby deti mali pripravené prostredie kde by mohli tvoriť podľa nálady. Taktiež odporúčam z hotových obrázkov vytvoriť si malú galériu s detskými kresbičkami. Pre dieťa je podnetné, ak sa pohybuje v kreatívnom prostredí, ak aj miesto pripomenie dieťaťu, že môže kresliť, maľovať, vystrihovať a tvoriť. U nás je taký priestor samozrejmosťou, je to miesto, kde mám aj ja rozložené svoje veci, obrázky, ktoré mám rada, kúsky látok, bavlnky... a tiež kresbičky dievčat. Pretože si myslím, že je to miesto pre skvelé nápady! 
A ako sme sa k tvoreniu dostali? Pre mňa to bol paradoxne návrat k tvorbe počas materskej dovolenky. Prvý podnet prišiel od detí, presne si pamätám s akou radosťou sa dcéra pustila do maľovania.
Inšpirácia je všade, len treba mať otvorené oči. Aj preto som zhrnula zopár našich spoločných NAJ aktivít, aby ste ich mohli vidieť, aby vás možno aj "naštartovali" k tvoreniu s deťmi.

Ukážky z nášho tvorenia nájdete v odkazoch pod fotografiami, dúfam, že sa vám moje zhrnutie bude páčiť, želám veľa zábavy a inšpirácie. Vopred vďaka za zdieľanie, sledujte nás aj na FB a instagrame. 

 
Ak ste "bodko-maniáci", táto aktivita vás dostane, môžete si vybodkovať obrázok, pohľadnicu...

Môžete dieťaťu ponúknuť rôzne netradičné materiály, vytvárajte koláže:
 abstraktnÁ TvoRbA _ recYklácia

Vyrobte si pečiatky zo zemiakov, pomaľujte drevené hračky, otláčajte lístie, pečiatkovanie je zábavné!

Túto časť tvorenia majú deti veľmi rady, spočiatku som im centrofixou maľovala ja rôzne pretínajúce sa čiary a ony si vymaľovali na spôsob vitráže farebné políčka. 

Kombinujte farby a materiály z prírody, pýtajte sa, hádajte, čo vám pripomína?
...viac inšpirácie, nájdete aj TU 




  Koláž "RECY MESTO" je vytvorená z nepotrebných krabíc, farebných papierov a iných obalov.

Maľujte na rôzne materiály, napr. aj na konáriky, u nás veľmi úspešná aktivita - SPRING TIME

Na pomaľovanie trička s vlastnou potlačou budete potrebovať na začiatok možno staršie tričko, farby na textil, pečiatky alebo zemiak, z ktorého si pečiatku vyrobíte. Aby farby vydržali čo najdlhšie, je potrebné po uschnutí farieb kresbu dobre zafixovať žehlením.

Pre deti okolo 5 rokov preplietanie, výroba koberčeka, či šálu pre bábiku: Barbie koberček

Veľmi jednoduchá a zábavná tvorba  "Modelky v akcii"
Ako inak, móda nás baví, pozriete si aj: KABELKA AKO UMELECKÉ DIELO

 

Tuše, perá, pierka a naša obľúbená KRESBA TUŠOM, kľudne aj na mokrom papieri!

Deti si môžu vyrobiť svoju prvú neopakovateľnú knižku, pamätník, či darovať fotoalbum s kresbičkami a fotkami. Na koláž im ponúknite rôzne materiály, nálepky, obrázky si môžu  vystrihnúť z rôznych časopisov, dokresliť ich...
 
Úsmev prosím, ide sa maľovať! 







Komentáre

the BEST